Van deze voormalige dokterswoning hebben wij tussen 2015 en 2017 de restauratie voorbereid en begeleid. Het pand uit de jaren ’20, naar ontwerp van de Leidse architect Bernard Buurman, bevatte nog veel van de originele onderdelen, zoals getimmerde meubels en kasten, tegelwerken en omlijste stuc-op-rietplafonds. Onze opdrachtgever vroeg ons om het pand terug te brengen naar zijn oorspronkelijke stijl en tegelijkertijd te laten voldoen aan de eisen van deze tijd.
Voor de duurzame opwekking van warmte is een warmtepomp geïnstalleerd, aangesloten op aardwarmte via boringen in de voortuin. De geproduceerde warmte wordt afgegeven door nieuwe vloerverwarming, een droog systeem aangebracht tussen de houten vloerbalklagen, en door de oude ledenradiatoren. Deze zijn door de smid gereinigd, ontroest, opnieuw gecoat en vervolgens opnieuw aangesloten. Om het verlies van warmte te minimaliseren is geïsoleerd. Tegen de buitenmuren zijn bijvoorbeeld geïsoleerde voorzetwanden geplaatst, waarvoor veel timmerwerk in stijl is aangepast.
Tussen de oude spreekkamer, nu in gebruik als eetkamer, en de keuken is een doorbraak gemaakt. Voor de inrichting van de keuken hebben wij twee meubels ontworpen die fysiek en qua stijl aansluiten op de oude dokterskasten. Ook zijn er twee nieuwe badkamers ingepast en is de bestaande badkamer opnieuw ingericht. De oude gootstenen zijn hierbij hergebruikt en voorzien van nieuwe kranen.
Aan de buitenkant is herstel uitgevoerd aan de kenmerkende schoorstenen, overstekende dakgoten en luifels met gewassen pleisterwerk. Verder is de oude voorzetbeglazing aan de buitenzijde is vervangen door voorzetbeglazing aan de binnenzijde. Het opnieuw in lood gezette glas is nu weer een sprekend onderdeel van de gevels.
(Foto’s: Verbij Hoogmade BV. Archieffoto uit: C.O. Rademaker, Gele tram op de Rijnsburgerweg, 1961, via Erfgoed Leiden en Omstreken.)